Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
ÄLMHULT

Vargen Kynna är skjuten

Skyddsjakten efter den omtalade varghonan Kynna avslutades i dag vid 15.30-tiden då vargen sköts i trakten av Väreberga i Älmhults kommun.

Det var ett jaktlag under ledning av Länsstyrelsens jaktledare Rune Håkansson som sköt vargen. Enligt Länsstyrelsens Miljövårdsdirektör Carl-Philip Jönsson var det ett 20-tal jägare som i dag spårade vargen med hund.

– Den sköts med ett välriktat, perfekt skott, säger han.

Utrustad med GPS
På vargen Kynna var dessutom en GPS-sändare fastsatt. Med hjälp av den kan jägarna veta var vargen ungefärligen befinner sig. Men trots detta har vargen kommit undan flera gånger tidigare, säger Carl-Philip Jönsson.

– GPS är ingen garanti, men det underlättar jakten. Hade inte den här vargen varit märkt hade jakten fått bedrivas med spårning, säger Carl-Philip Jönsson.

Förlängde skyddsjakten
Det var i onsdags som Naturvårdsverket beviljade förlängd skyddsjakt av vargen Kynna efter att varghonan rivit flertalet tamdjur i Småland och närliggande län.

Vargen har nu transporterats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".