Förändrade regler för skolskjutsar ger kommuner huvudbry

Det kommer att bli hektiskt för kommunerna att ordna skolskjuts till de barn som växelvis bor hos sina föräldrar. Idag har barnen bara fått skolskjuts från den ena föräldern.

Det är Regeringsrätten som gett barn som bor varannan vecka hos sin mamma och varannan vecka hos sin pappa rätt till skolskjuts i ett fall, där Karlskrona kommun tidigare sagt nej. Och detta fall kommer att få konsekvenser för landets övriga kommuner.

Bosse Nilsson som är ansvarig för skolskjuts på Listerlandet och biträdande utbildningschef i Sölvesborgs kommun, ser en del problem med nyordningen, men vet idag inte vad det kommer att kosta.

- Det finns inga pengar till att täcka kostnaderna för de nya reglerna som kommer att tillåta fler skolskjutsar, säger Bosse Nilsson.  Han tror att det kommer att bli överdrag i budgeten och var kommer pengarna ska tas ifrån, det vet idag inte Bosse Nilsson.  

Berörda föräldrar uppmanas nu att ta kontakt med berörda rektorer.

- Ekonomiskt kommer detta att bli tufft, men praktiskt kommer det att gå, säger Bosse Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".