Bredband i Johannishus dröjer

Bredbandsutbyggnaden i Johannishus försenas ytterligare. Först efter nyår kan Johannishusborna hoppas på att kunna koppla upp sig via ADSL.

Utbyggnaden av bredband som RonNet genomför stöter på problem i Johannishus.

Först tog det ett halvt år för Ron Net att få tillstånd från Telia att utnyttja deras utrustning.

Därmed försenades bredbandsprojektet med lika lång tid. Men nu har ytterligare förseningar tillkommit.

- Vi har svårigheter att få byggnadslov, säger Göran Bohnsack på RonNet.

RonNet behöver bygga en liten byggnad för bredbandsutrustningen. Och den byggnaden skulle man vilja bygga i anslutning till den befintliga telestationen, men markägaren vill inte ha någon mer byggnad på sin mark.

RonNet har redan dragit ut sin fiberkabel men har tvingats stanna vid markägarnes fastighetsgräns.

- Vi måste nu bygga på kommunens mark, säger Göran Bohnsack.

Och kommunen äger mark en bit längre bort och för att komma dit med fiberkabeln måste man passera den tredskande markägarens fastighet. Det handlar om en sträcka på 30 till 40 meter.

- Vi måste komma överens med markägaren och få till stånd ett servitut om att få gräva  ner fiberkabeln, säger Göran Bohnsack som inte är speciellt villig att tala om bredbrandsproblemen i Johannishus.

När det blir klart med servitut och bygglov för bredbandsbyggnaden är ovisst, men Göran Bohnsack räknar inte med en bredbandsuppkoppling i Johannishus före nyår och då ordentligt försenat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista