Olofströmsbor riskerar höjd skatt

En skattehöjning rycker allt närmare i Olofströms kommun. Orsaken är att flera nämnder uppger att man inte klarar de tilldelade budgetramarna.

I slutet av oktober behandlar kommunstyrelsen budgeten och därefter kommer ärendet upp i kommunfullmäktige för beslut i mitten av november.

Redan nu står det klart att flera nämnder får svårt att klara sina budgetramar.

Utbildningsnämnden har tidigare sagt att verksamheten kommer att gå back med 4,5 miljoner kronor nästa år och socialnämndens förslag visar på ett underskott på 13 miljoner kronor.

Enligt Anders Wassbäck, ordförande i socialnämnden och gruppledare för vänsterpartiet i Olofström, är det ekonomiska läget i kommunen bekymmersamt på grund av bland annat minskade statsbidrag och vikande skatteunderlag.

- Enligt min mening finns det enbart två vägar för att få ordning på ekonomin. Den ena är att det görs en ordentlig genomlysning för att se om de budgetramar som nämnderna fått är korrekta och den andra vägen är att vi måste ta en allvarlig fundering på om vi tvingas göra en skattehöjning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".