Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Skiss över två tuber med vattendel och bostadsdel där fyra dykare kan klämma in sig på sex kvadratmeter. Foto:Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Lalle Pettersson framför ingången till den stora tryckkammaren. Foto:Carina Melin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Enrummare med tryck i marinens nya satsning

"Här ligger vi längst fram vad gäller dykteknik"
1:35 min

Till sommaren kommer Europas modernaste tryckkammarsystem stå klart inne på Marinbasen i Karlskrona. Det innehåller bland annat en etta med dusch och toalett för max fyra dykare, och möjliggör dyk ner till 150 meters djup.

Tryckkamrarna ser ut som två stora tjocka korvar där de ligger sida vid sida, förbundna med en sluss.

– Vi har en övernattningsdel i den mindre kammaren där personalen kan bo, och i den större kammaren ligger själva dykdelen som är avskild med ett plexiglas och kan vattenfyllas.

– På andra sidan sitter reservdykarna och övervakar den dykare som är i vattnet, säger Lalle Petersson, som är ställföreträdande chef för MDC, Dyk- och navalmedicinskt centrum.

Högteknologi  
Den största kammaren med själva dykdelen är sju meter lång och 2,5 meter bred, och väger 30 ton. 

Den mindre kammaren med bostadsdelen är sex meter lång och 2,20 bred och väger 20 ton.

Innehållet är högteknologi av senaste världssnitt, som när anläggningen är klar möjliggör försöksdyk till 150 meters djup med olika andningsgaser, och det finns fler användnignsområden.

– Vi kan provtrycka materiel som undervattensfarkoster som vi kan köra in i kammaren med vatten och provtrycka ner till 150 meters djup, säger Lalle Petersson.

Uppmärksamhet
Redan nu används anläggningen för att göra haveriutredningar åt polisen eller utvecklingshjälp till civila företag.

Hela systemet kostar 39 miljoner kronor, och anläggningen har redan rönt uppmärksamhet i Europa, säger Staffan Littorin, som är högkvarterets dykeriansvarige.

– Vi har samarbete med många europeiska länder där anläggningen rönt stort intresse, och vi har redan börjat samarbeta med Tyskland och Danmark, säger han, och betonar att han tycker att satsningen är mycket bra.

– Ska vi satsa så ska vi se till att vi ligger i framkant, och det gör vi med den här anläggningen när den är klar om ett knappt år, säger Staffan Littorin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".