Fängelse för bebismisshandel

Den 20-årig man från Ronneby som i somras misshandlade och knäckte benet på sin fyra månader gamla bebis, dömdes idag vid Blekinge tingsrätt till fängelse i ett år och tre månader.

Pappan har erkänt misshandeln och uppgett att han blev irriterad och stressad när sonen bara skrek och skrek när han satt med honom i bilen på en parkeringsplats.

Han tog då upp pojken ur bilbarnstolen och böjde hans ena ben bakåt tills ett knakande ljud hördes och sonen skrek då ännu mer.

Efteråt vågade pappan först inte berätta vad han gjort, men han sökte sedan vård för pojken.

Enligt rättsläkarundersökningen har det lilla barnet fått ett brott på lårbenet. Mannen bedöms ha använt avsevärd kraft för att orsaka det.

Tingsrätten kommer fram till att gärningen måste betecknas som grov misshandel och att inget annat straff än fängelse kan komma i fråga.

När det gäller strafftidens längd tar domstolen hänsyn till pappans ålder och till att han enligt en rättspsykiatrisk bedömning har känslomässiga och mognadsmässiga brister.

Pappan ska betala ett skadestånd på drygt 29 000 kronor till sonen.

Mannen har suttit häktad sedan den 5 juli och mår psykiskt dåligt. Han har hotat att ta sitt liv om han döms till fängelse.

Av den anledningen beslutade tingsrätten att han ska stanna i häkte tills domen vunnit laga kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".