1 av 2
Vindstyrkan kom upp i över 40 meter/sekund på Hanö. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
2 av 2
Klicka för karta över vädervarningen.
Blekinge

Minst 4000 fortfarande utan el efter stormen

1:05 min

Gårdagens storm orsakade en hel del problem runt om i länet. I morse hade Blekingde drabbats av strömavbrott, teleavbrott, nedfallna träd och störningar i trafiken.

Vindstyrkan kom upp i över 40 meter/sekund på Hanö, gränsen för orkan går vid 33 meter/sekund.  När stormen Gudrun härjade 2005 var det 42 meter i sekunden på Hanö. I övriga länet var det runt 25 meter/sekund.

Det blåste som värst under natten och sedan igår förmiddag hade SMHI utfärdat en klass 2-varning. En varning som fortfarande gäller för södra Östersjön men inte på fastlandet.

Tusentals utan el
Vid gryningen var över 11 000 blekingar utan ström men sedan dess har många hushåll fått tillbaka strömmen.

Just nu är cirka 4000 av EON:s kunder strömlösa i Blekinge och enligt EON så går det inte att säga när de får tillbaka strömmen. Vid klockan sex påbörjades röjningsarbetet men de kan inte säga när de tror att alla har fått elen tillbaka. Trots att EON har ett fyrtiotal anställda ute för att röja så kommer inte alla att få tillbaka strömmen redan idag.

Dessutom rapporterar KREAB att 400 deras kunder fortfarande är utan ström. Olofströmskraft har också avbrott på kraftförsörjningen i flera områden.

Teleavbrott
Nästan 2000 abonnenter i Blekinge har under morgonen rapporterat avbrott eller störningar på telenätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista