Läkare prickas för missad cancer

Kvinnan var opererad för bröstcancer. När hon sedan fick ont i ryggen misstänkte inte hennes läkare vid en vårdcentral i Blekinge att cancern kunde ha spridit sig dit. För det prickas han nu av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Canceroperationen gjordes 1998. Ryggsmärtorna, som orsakades av cancermetastaser, började uppträda 2003. Läkaren bedömde att det handlade om ischias och sjukskrev kvinnan.

I journalen har han noterat att hennes tillstånd förbättrats under hösten 2003. I själva verket blev kvinnan allt sämre och när hon till slut kom till sjukhus konstaterades bland annat hög sänka, höga levervärden, nedsatt njurfunktion och skelettcancer.

HSAN anser att läkaren borde ha misstänkt en spridning av cancern och sett till att kvinnan blev ordentligt undersökt. Genom sin passivitet har han inte fullgjort sina skyldigheter. Han tilldelas en erinran, den mildaste formen av påföljd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".