Smygfilmaren åtalas för hemfridsbrott

I Karlskrona åtalades idag den 58-årige hyresvärd som smygfilmade en 18-årig kvinnlig hyresgäst i hennes badrum. Han är misstänkt för grovt hemfridsbrott.

Mannen hade monterat en kamera i en ventil i badrummet i den kvinnliga hyresgästens bostad. Kameran var i sin tur med sladd kopplad till en mottagare på vinden i fastigheten. Hyresvärden misstänks för att ha filmat och spelat in kvinnan och sedan tittat på filmerna i sin TV. Fem videoband beslagtogs av polisen när man gjorde husrannsakan i hyresvärdens bostad.

Mannen har erkänt tilltaget, men menar att hans avsikt var att kontrollera om obehöriga personer rörde sig i lägenheten.

Åtalet gäller endast grovt hemfridsbrott och inte sexuellt ofredande. Eftersom smygfilmande av personer inte har ansetts straffbart i svensk rätt kan mannen enligt vice kammaråklagare Margaretha Lewenhagen endast åtalas för hemfridsbrott. Så det straffbara i det här fallet är endast att hyresvärden berett sig tillträde och utan lov stannat kvar i kvinnans lägenhet.

Hyresvärden är däremot åtalad för sexuellt ofredande av kvinnan i ett annat sammanhang. Han misstänks för att i juni månad ha placerat en konstgjord penis i den 18-åriga kvinnans brevlåda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".