Magnusson frias från brottsmisstankar

Pensionsaffären i Karlshamn kommer inte sluta med åtal och rättegång för det avgångna kommunalrådet Torsten Magnusson (s).

– Han är inte längre brottsmisstänkt, säger chefsåklagare Tommy Clevenhult.

På fredagen beslutade åklagaren att lägga ner förundersökningen som gällt trolöshet mot huvudman alternativt behörighetsmissbruk.

Avtalet blev fem miljoner dyrare
Torsten Magnusson förhandlade för kommunens räkning fram ett kritiserat pensionsavtal för förre vd:n i Karlshamns hamnbolag, Anders Högland, då denne skulle få nya arbetsuppgifter.

Förhandlingen slutade med att Högland garanterades en pension på 7,5 miljoner kronor, nästan fem miljoner kronor mer än vad hans tidigare pensionsavtal inneburit.

Hamnbolagets styrelse i Karlshamn ansåg att avtalet blev mer kostsamt än vad styrelsen från början gått med på.

Nekade hela tiden
Men Magnusson har i polisförhören hävdat att han fortlöpande höll styrelsen underrättad under förhandlingarnas gång. Han har också nekat till brottsligt uppsåt, vilket åklagaren framhåller i sitt beslut.

Pensionsaffären ledde till att Torsten Magnusson av kommunfullmäktige nekades ansvarsfrihet. Hans avgång var också en följd av affären.

Karlshamns före detta kommunalråd Torsten Magnusson säger att han är glad att pensionsaffären nu är ordentligt genomlyst av chefsåklagare Tommy Clevenhult.

- Sedan pensionsaffären inleddes har jag hela tiden försökt förklara att jag inte har gjort något brottsligt, säger Torsten Magnusson till Sveriges Radio Blekinge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".