Blekinge

Fler tar cykeln till jobbet

1:19 min

Vardagscyklandet till jobbet har ökat de senaste åren och fler använder cykeln som träningsredskap, enligt branschorganisationen Svensk Cykel. Både cykelförsäljare och reperatörer  märker av en ökad försäljning.

– De flesta dagar när jag jobbar inne i stan tar jag cykeln. Jag behöver det och mår bra av att komma ut i friska luften, säger karlskronabon Anna Olsson.

Dyrare
De senaste åren har försäljningen av cyklar gått upp från år till år, och förra året såldes drygt 500 000 cyklar. Svenskarna köper dyrare cyklar och mer tillbehör. En som märker av trenden med att fler cyklar är cykelreperatören Mikael  Dahl i Karlskrona.

– Många kommer och lämnar in sina cyklar för att byta till vinterdäck eller för service. Jag kollar hjul, växlar och belysning, så att cykeln är korrekt.

Sjuväxlad
Cykelförsäljaren Mikael Svensson visar oss en svart sjuväxlad cykel med fotbroms som han säljer mycket av. Även han märker av trenden att all  fler cyklar.

– Man tänker på sin hälsa och bensinpriset går upp- Många som har ett par tre kilometer till jobbet tar cykeln. Det kan man ju göra året runt här i Blekinge, säger han.     

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista