Jennifer Lundin, Julia Ljungberg och Alice Pettersson vill ändra vuxnas syn på ungdomar. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Blekinge

"Vuxna ser oss som unga och dumma"

Just nu pågår projektet Ung&Dum och i Blekinge finns flera engagerade ungdomar. Syftet med projektet är att få vuxna att lyssna mer på ungdomarna.
– Vuxna ser oss som unga och dumma och våra åsikter tas inte på allvar, säger Jennifer Lundin.

Projektet Ung&Dum innehåller bland annat ett val där landets alla ungdomar kan gå in på projektets hemsida och rösta vilka frågor som de tycker borde uppmärksammas mer. Resultatet lämnas över till ansvariga politiker och förhoppningen är att de vuxna lyssnar mer på ungdomarnas åsikter.

Barnfattigdom och miljön viktiga
Tre av alla engagerade ungdomar i länet är Jennifer Lundin, Alice Petterson och Julia Ljungberg som går på af Chapmangymnasiet i Karlskrona. De tänker vara med och rösta för att visa för politikerna vilka frågor de tycker är viktiga.

– Djurrättsfrågor, miljöfrågor och barnfattigdom har jag röstat på, det är viktiga frågor som politikerna borde jobba mer inom, säger Alice Pettersson.

Ändrad rösträttsålder
– Jag kommer lägga en av mina röster på att ändra rösträttsåldern. Idag är den 18 år och jag tycker att om man är straffmyndig vid 15-årsålder så tycker jag man ska få vara med och påverka då med, säger Julia Ljungberg.

– Framförallt ska jag rösta på miljöfrågor, de är jätteviktiga, säger Jennifer Lundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista