Kontrakt hjälper tjejer som skärs sig

Karlskrona är en av få platser i landet där man startat en ny behandling för att komma till rätta med det växande problemet med unga kvinnor som skär sig.

Sen ett år tillbaka används metoden i Karlskrona och den riktar sig till personer som skadar sig själva o samtidigt har en borderlinepersonlighetsstörning.

Tidigare har det inte funnits någon behandling som har fungerat på de här patienterna, säger Susanna Sundgren chefsöverläkare på psykiatriska kliniken Karlskrona väst.

Patienterna får skriva på ett kontrakt där de lovar att inte ta livet av sig. I utbyte får de bland annat möjlighet att ringa sin terapeut när som helst på dygnet.

Dessutom träffas tjejerna en dag i veckan för att prata om sina framsteg och stötta varandra. Efter att ha jobbat på det här sättet i ett år konstaterar Susanna Sundgren att det är mycket lyckat.

15 tjejer behandlas just nu i Karlskrona och det bräknas ta 2,5 till 3 år innan de är färdigbehandlade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".