BLEKINGE

Fortfarande ojämställd högskola - för få kvinnliga lärare

1:34 min

Blekinge tekniska högskola är fortfarande inte jämställd. Det finns en sned könsfördelning mellan teknik- och vårdutbildningar och det rekryteras för få kvinnliga professorer och lärare.

– Vi lider inte av det kan man väl säga, men vi ser ju att det är en ojämn fördelning och det är klart att vi inser ju att det här påverkar oss även om det inte så synligt.

Saknas kvinnliga förebilder
Anders Hederstierna, prorektor på Blekinge tekniska högskola, menar att en konsekvens av att för få kvinnliga lärare och professorer rekryteras blir att ännu färre unga tjejer lockas till att plugga teknik eftersom det saknas förebilder:

– Om vi lyckas rekrytera mer balanserat så tror jag att det här kommer att ändra sig.

Vill headhunta kvinnliga professorer
Men även om en tredjedel av doktoranderna på högskolan är kvinnor så är endast fyra av 30 professorer kvinnor. Trots att det råder en jämnare könsfördelning i den akademiska ledningen och hos de som fattar beslut har högskolan inte heller lyckats rekrytera tillräckligt många kvinnliga lärare.

– Vi har naturligtvis inte gjort allt i vår makt för att förändra, säger Anders Hederstierna som menar att man skulle kunna jobba hårdare med frågan. En lösning skulle kunna vara att headhunta och direktrekrytera kvinnliga professorer.

Inte en brännhet fråga på kåren
På Blekinge studentkår är inte jämställdshetsfrågan brännhet. Ordförande Kerstin Andersson menar att andra frågor har varit prioriterade och att kåren inte har haft möjlighet att granska om högskolans jämställdhetsplaner följs:

– Jag tror inte att vi varit så hårt kritiskt granskande, men jag tror att det beror på att vi är en väldigt liten kår och vi har inte den arbetskraften att gå in och granska så hårt.

Liselotte Olsson
liselotte.olsson@sverigesradio.se

Kvinnor på BTH

* Runt 30 procent av studenterna på tekniska utbildningar är kvinnor. Inom vårdvetenskapliga utbildningar är 85 procent kvinnor.
* En tredjedel av doktoranderna på BTH är kvinnor.
* Sedan 2006 har 12 professorer nyrekryterats till det tekniska området, en av dem har varit kvinna. 13 procent av professorerna på BTH är i dag kvinnor.
* Sedan 2006 har 5 av 20 lektorer som rekryterats varit kvinnor. 31 procent av lektorerna är i dag kvinnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista