Blekinge

17 miljoner räkningar i brevlådorna

1:16 min

På tre och ett halvt år har det skickats ut runt 17 miljoner inbetalningskort för trängselskatt i Stockholm. En majoritet av pappersräkningarna, som går till fordonsägare i hela landet, är dessutom på under 100 kronor.

När du öppnar aviet om trängselskatt kan du trösta dig med att du är långt ifrån ensam. Sedan månadsbetalningar infördes sommaren 2008 har svindlande 17 miljoner skickats ut av Transportstyrelsen.

Eva Söderberg som är informatör på myndigheten berättar att hon ofta får frågor om inbetalningskorten.

– Oh ja! Är det verkligen rimligt att skicka ut en räkning på tio kronor och vad kostar det samhället, är några vanliga funderingar.

Förvisso är kostnaden för varje utskick bara tre kronor men hade man exempelvis anställt lärare för de pengarna hade det räckt till årslönerna för över 100 lärare eller varför inte över 90 vårdplatser på ett äldreboende också det under ett år.

Tankar på att krympa antalet saknas inte. Ett populärt förslag är att ett avi postas först när man nått 100 kronor, men det är inte helt enkelt berättar Eva Söderberg.

– För en del skulle det ta år att komma upp i den summan och det är inte rätt att skatt ska ligga på sträckbänken i så många år.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se