Hot och lögner vardagen för bärplockare

Hot och lögner hör till vardagen för många säsongsarbetare i Sverige.

Bärplockare som arbetat i Blekinge de senaste åren berättar om etablerade arbetare som av rädsla för konkurrens beter sig svinaktigt mot sina egna landsmän. Till exempel ljuger de om att odlaren är missnöjd och avskedar nya arbetare. Och

odlarna har ingen aning om att detta sker eftersom de ivägskrämda arbetarna inte vågar tala om vad som hänt.

Rafal som arbetat på flera gårdar berättar att han vid flera tillfällen varit med om att arbetsledare som jobbat på samma gård under många år, ljuger för nya arbetare. Lögnerna kan handla om att det inte finns något arbete på gården eller att jordgubbssäsongen är den sämsta på länge och att de själva kommer att åka hem inom några dagar.

Enligt Rafal uppmanas de nya arbetarna att åka hem direkt och inte söka jobb på andra gårdar eftersom svenskarna inte gillar polacker och kommer att utnyttja dem. Det vill säga låta dem arbeta utan att ge dem betalt.

- De är beredda att förstöra för andra för några få kronor, säger Rafal. Det råder en fientlig stämning mellan de som jobbat länge och nya arbetare. Det verkar som att de etablerade plockarna är rädda att de nya kommer ta jobbet ifrån dem.

Olek, som inte vill ställa up på en bandad intervju bevittnade hur arbetsledarna ljög nya arbetare rätt upp i ansiktet och sa att oldaren sagt att han inte var nöjd med deras insatser och därför avskedade dem. Han berättar också om hur nya arbetare blev hotade att lämna arbetsplatsen.

Många av säsongsarbetarna är förtvivlade över hur illa deras landsmän beter sig mot sina egna och känner sig maktlösa. De säger att odlarna inte känner till att detta pågår på deras ägor eftersom de hotade arbetarna inte vågar berätta något eftersom de vill kunna komma tillbaka nästa år och tjäna några slantar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".