Karlskrona

Vapen och kanoner flyttas till Blekinge

1:21 min

Fartygsmöbler, kistor, navigationsinstrument, vapen och kanoner från Sjöhistoriska museet ska magasineras i Blekinge. Det handlar om drygt 50 000 föremål som nu har börjat flyttas från Stockholm till Karlskrona.

– Vi har en hel del kanoner från olika fartyg och en del är hämtade från havets djup där de är bärgade, berättar Ida Sixtensson som är chef för samlingsenheten på Statens Maritima Museer.

Det är för att få billigare hyreskostnader för magasinet som Sjöhistoriska museet i Stockholm flyttar tusentals marina föremål till Blekinge.

På 2 000 kvadratmeter ska det nu rymmas fartygsinredningar, galjonsfigurer, kistor med vackert hantverk och många andra marina föremål.

Men alla sakerna ska inte stå här permanent för ibland ställs de ut på olika håll.

Alla sakerna är också inlagda i datorn med namn, nummer och bakgrundsinformation.

På frågan om det finns några särskilt spännande föremål svarar Ida Sixtensson:

– Några av våra häftiga föremål är våra tidiga dykarutrustningar från sekelskiftet eller tidigt 1900-tal. Som ju för ögat idag ser oerhört klumpiga och obekväma och svåra att dyka i.

Frank Luthardt
Fank.Luthardt@Sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista