Karlskronanazist frias av HD

Högsta domstolen friar nazisten Anders Ärleskog, tidigare bosatt och verksam i Karlskrona, från misstankar om hets mot folkgrupp.

Anders Ärleskog stod åtalad för att ha publicerat bilder som sprider missaktning mot en folkgrupp på en nazistisk hemsida.

Tidigare har Blekinge tingsrätt och Hovrätten över Skåne och Blekinge gjort bedömningen att Anders Ärleskog inte kan ställas ansvarig för hemsidan. Nu går även högsta domstolen emot justitiekanslern och frikänner Ärleskog

Rättegången har handlat om vem som kan ställas ansvarig för innehåll som den rasistiska och odemokratiska organisationen nationalsocialistisk front, NSF har publicerat på sin hemsida. Det handlar om en hemsida med material som talar nedsättande om judar, bland annat med en karikatyrbild som enligt åklagaren, justitiekanslern, syftar just på judendomen.

För ett år sen kom Tingsrätten i Blekinge fram till att nazisten Björn Björkqvist måste anses vara ansvarig för hemsidan. Björkqvist dömdes då till fängelse för hets mot folkgrupp.

Åklagaren ansåg att det förutom Björkqvist också gick att ställa NSF:s styrlseledamot Anders Ärleskog till svars för hets mot folkgrupp för innehållet på hemsidan.

Men i mars i år frikände hovrätten Anders Ärleskog och nu har alltså även Högsta domstolen gjort bedömningen att lagen inte gör det möjligt att ställa Ärleskog till svars för det som publicerats på hemsidan.

Att Högsta domstolen friar Anders Ärleskog beror på att domstolen anser att det inte går att bevisa att Anders Ärleskog haft något inflytande över hemsidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".