Sölvesborg

"Svenska motståndsrörelsen etableras i Sölvesborg"

11 min

(Uppdaterad och rättad 2012-02-06) Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen håller på att etablera sig i Sölvesborg.

Svenska motståndsrörelsen var i Sölvesborg den 26:e november och delade ut flygblad med information om att de etablerar sig i staden.

Våldsdåd
Det rörelsen har gjort sig kända för är våldsdåd som rån och mord, menar Expo.

– De drar sig inte för att använda våld helt enkelt, att använda vapen. Allt från automatvapen till handgranater till pistoler och knivar. Och de är väldigt övertygade, säger Magnus Manhammar från antirasistiska organisationen Expo.

Agera nu
Från Sölvesborgs kommuns sida har man inte inlett några speciella åtgärder. Det socialdemokratiska kommunalrådet Helene Björklund säger att de inte har fått några indikationer på att rörelsen har etablerats i Sölvesborg, men att de håller kontakt med polisen för att bevaka det här. Men Magnus Manhammar från Expo rekommenderar inte att vänta med åtgärderna.

– Väntar man kan det ske som det gjorde här i östra Blekinge i mitten på 90-talet. Det vill säga att det växer en oerhört stark rörelse och i Kristianstad är redan Svenska motståndsrörelsen väldigt stark, så det är inte så att de kommer minska i styrka. Nu handlar det om att gå till handling så snart man kan.

Vi har erbjudit Svenska motståndsrörelsen att kommentera Expos beskrivning av organisationen, bland annat att de vill införa diktatur. Svenska motståndsrörelsen vill inte vara med i en intervju men förnekar att de förespråkar diktatur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista