Nya regler ska hjälpa skattmasen

Lika regler för lika avdrag, det ska numera vara parollen på skattekontoren i Blekinge.

Sedan första januari i år är alla skattemyndighetens regioner slopade och istället är man en enda myndighet. Det innebär att ett avslaget avdrag på tillexempel dagstidningar ska vara det samma i Jämjö så väl som i Pajala.

De senaste åren finns en rad exempel på olika bedömningar runt om i landet.  Lottvinster, Idrottsföreningar och olika privata avdrag har på vissa platser i landet fastnat i skattekontorens kontrollapparat, medan det på andra håll gått alldeles utmärkt att skrapa fram 25.000 kronor i 25 år, utan att bli beskattad.

Men sedan skatteverket blev en enda myndighet har man inrättat en expertgrupp som ska besluta i osäkra fall och sedan skicka ut direktiv till samtliga skattekontor runt om i landet. En åtgärd som skattedirektören i Blekinge Ingmar Holm välkommnar och som han tror kommer att märkas av skattebetalarna.

Nyordningen innebär alltså att skattekontoret i till exempel Luleå slipper slå i böckerna och göra egna tolkningar av skattereglerna, samtidigt som någon på kontoret i Karlshamn håller på med exakt samma arbete. Något som kommer att göra myndigheten effektivare i sitt arbete i jakt på skattesmitare tror Ingmar Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".