Arbetsmiljöverket kollar arbetsmiljön hos byggherrar

Hela EU håller en arbetsmiljökampanj den här veckan, och som en del i den är Arbetsmiljöverket ute och undersöker hur byggherrarna hanterar arbetsmiljön när ett bygge planeras.

120-130 byggherrar i Småland och Blekinge kommer i veckan att få besök av arbetsmiljöverket, som ska granska vilken hänsyn som tas till arbetsmiljön när ett bygge projekteras.

Det handlar dels om hur arbetsplatsen fungerar under bygget, dels om hur arbetsmiljön blir för de som ska använda sig av en byggnad till exempel.

Erik Johnsson på arbetsmiljöverket säger att målet är att få byggherrarna att följa de lagar och regler som finns för arbetsmiljön.

-Den får ofta stå åt sidan när något projekteras, säger han.

Varje år inträffar ett antal dödsolyckor på byggarbetsplatser, och många människor drabbas av belastningsskador och liknande för att arbetsmiljön är för dålig.

-Ett bygge blir inte dyrare för att man har arbetsmiljön i åtanke hela tiden, tvärt om. Det kan till och med bli billigare om man använder rätt material, säger Erik Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".