Dåliga arbetsvillkor för utländsk arbetskraft

Den granskning, som fackförbundet Kommunal gjort kring arbetsvillkoren för den utländska arbetskraft som kommit för att arbeta på jordbruken i södra Sverige efter EU utvidgningen i våras, visar på klara brister.

- Det ser ungefär lika illa ut i alla de tre län - Blekinge, Skåne och Kalmar - som vi tittat på. Det är dessvärre så att det på den här marknaden finns produkter som säljs ”svart” och det leder också till ”svarta” löner, säger Ulf Hansson, sektionsordförande för Kommunals avdelning 43 i Kristianstad och ansvarig för granskningen.

Det var den 1 maj i år som EU utvidgades med tio nya medlemsländer och fackförbundet Kommunal inledde ett par veckor senare tillsammans med en rad andra myndigheter en kartläggning av jordbruken i södra Sverige.

Syftet med granskningen har varit att kontrollera så att arbetsgivare och den utländska arbetskraft som rekryterats följer gällande avtal.

Det som framkommit i undersökningen visar på stora löneskillnader.

- En del av de personer som vi pratat med uppger att de har haft en timlön på 40 kronor när de arbetar här och det är ungefär hälften av vad de har rätt till. Det här leder bland annat till en osund konkurrens mellan olika arbetsgivare, säger Ulf Hansson.

Granskningen som Kommunal gjort kommer nu att utvärderas och därefter kommer man i samråd med berörda myndigheter diskutera hur man går vidare.

- Det bild vi har fått genom den här undersökningen är värdefull och vi får se hur vi följer upp det här nästa år, säger Ulf Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".