Nya sillkvoter gynnar länets yrkesfiskare

Nästa år kommer ett nytt system med speciella sillkvoter att införas i Östersjön. Därmed undviker man att sillbåtarna i Blekinge drabbas av stopp i sillfisket - just det som hände i somras.

- Det nya systemet kommer att gynna våra fiskare här i Blekinge, säger ordföranden för Sydkustfiskarena Jan Erik Holmberg.

Det nya systemet innebär att varje fiskebåt får sin speciella kvot - en kvot som man inte kan överlåta till någon annan. Den här kvoten som utgår från de tre senaste årens landningar och antal fiskedagar i Östersjön är beräknad så att den ska räcka hela året.

Men den som vill kan fiska upp kvoten på kortare tid.

-Västkustrålare som väljer att ta sin kvot på kortare tid kan inte komma tillbaka till Östersjön senare på året, utan måste söka sig någon annanstans, säger Jan Erik Holmberg.

Med de nya sillkvoterna undviker man det som inträffade i somras - att Blekingebåtarna drabbades av stopp i sillfisket sedan en del fiskebåtar från västkusten tagit upp en stor del av årskvoten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".