Ny försvarsproposition skapar oro

Även i fortsättningen kan det bli dragkamper i riksdagen om vilka regementen som ska läggas ner när försvarsbeslut ska fattas.

Regeringen planerar att lägga fram en ny försvarsproposition på fredagen där riksdagen föreslås få behålla sin beslutanderätt .

När försvarsbeslutet ska fattas i december har riksdagsledamöterna möjlighet att ändra i regeringens förslag om regementsnedläggningar.

I den försvarsproposition som regeringen tidigare lade fram fanns även ett förslag om att inför nästa försvarsbeslut skulle regeringen ensam få ta beslut om regementsnedläggningar.

Försvarspropositionen drogs tillbaka
Men förslaget att inte låta riksdagen få sista ordet i framtida försvarsbeslut har inte regeringen kunnat få tillräckligt stöd för. Därför drog regeringen på torsdagen tillbaka försvarspropositionen för att kunna lägga fram en ny.

Till alla delar kommer den att vara sig lik med undantag från att förslaget om att regeringen ensamt ska kunna besluta om vilka regementen som läggs ner i framtiden tas bort.

”Man kan aldrig vara säker”
När det gäller försvarsbeslutet i december har riksdagen möjlighet att påverka vilka regementen som ska få finnas kvar men de borgerliga partierna deklarerade för ett par veckor sen att de inte kommer att delta i något schakrande om regementsorter.

Landshövding Ingegerd Wärnersson säger ändå att man kan känna en viss oro eftersom man kan aldrig vara säker innan klubban har fallit och förslaget är taget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".