Sölvesborgs kommun bröt mot lagen

Tidvis var fadern direkt förbjuden att ha kontakt med sin son som var placerad i fosterhem. Nu får Sölvesborgs kommun hård kritik för att försummat sitt ansvar för relationen mellan far och son.

Utgångspunkten när barn tvångsplaceras enligt Lagen om vård av unga, LVU, ska alltid vara att barnet ska återförenas med sina föräldrar.

Därför finns ett ansvar för att underlätta kontakten, konstaterar justitieombudsmannen, JO, i sitt mycket kritiska yttrande mot Sölvesborgs barn- och utbildningsnämnd.

Pappan förbjöds att träffa sonen
Pojken i det aktuella fallet var tolv år när han tvångsplacerades efter misstankar om att han misshandlats av fadern och dåvarande styvmodern. Pojkens mamma hade lämnat landet.

Under fem års tvångsplacering var fadern tidvis direkt förbjuden att ta kontakt med sonen. Andra perioder var umgänget starkt inskränkt.

Kommunens agerande strider mot lagen
I början av LVU-placeringen höll nämnden regelbunden kontakt med fadern, men den upphörde så småningom. När fadern flyttade gjorde nämnden ingenting för att ta reda på hans nya adress.

Att på det här sättet under lång tid underlåta att ha kontakt med fadern strider mot lagen, anser JO, som tillägger att nämnden har åsidosatt sina åligganden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".