Blekinge

"Skäms inte för att myselda"

Eldar du med torr ved och inte smygeldar behöver du inte tänka att du är en miljöbov som släpper ut koldioxid.

– Du behöver verkligen inte skämmas. Mysbrasa och livskvalitet är mycket värt, säger Karl-Henrik Robèrt, professor i strategisk hållbar utveckling på BTH.

Att tända en brasa i kaminen, öppna spisen eller kakelugnen kan vara mysigt nu när det är kallt. Då kan givetvis frågan om koldioxidutsläpp dyka upp i huvudet.

– Man ska elda med torr ved och inte smygelda. Många tror att man får bättre effekt av att elda försiktigt men det är tvärtom. Med högre förbränning blir det mindre farliga ämnen i rökgaserna, säger Karl-Henrik Robèrt, professor i strategisk hållbar utveckling på BTH.

Lagra värmen
Fast med full fart på elden försvinner värmen snabbt och då är det bra att ha något som håller värmen. Antingen en vattenackumulator eller ett stort stenparti kring kaminen som håller värmen och strålar ut den även när elden är släckt.

– Det är så kakelugnar fungerar. De kom till på 1700-talet när en gammal kung tyckte det gick åt för mycket skog för att hålla folket varmt. Då hölls en tävling och där föddes kakelugnen, menar Karl-Henrik Robèrt.

Inte som bilkörning
Det är fel att jämföra koldioxidutsläppen vid vedeldning och bilkörning, tycker Karl-Henrik Robèrt.

– Med ved från en bra skött skog så växer det du eldar upp igen som en ny skog som då binder koldioxiden du släpper ut, säger Karl-Henrik Robèrt, professor i strategisk hållbar utveckling på BTH.