Blekinge

Trycket är hårt på Blekinges beroendeenhet

1:34 min

Många vill ha hjälp ur drogträsket. Nio månader efter starten för Blekinges beroendeenhet står 20 personer i kö för att komma ur sitt heroinberoende.

Trots att kön redan betats av sedan starten har lika många fyllt på, och trycket är stort säger avdelningschef Peter Stålhandske.

Kanske beror trycket på att Blekinge i maj förra året var sist ut i landet med att öppna en mottagning för heroinister. Tidigare har tunga missbrukare tvingats till långa och tröttande resor till ett annat landsting.

Sista chansen
För många är det här sista chansen att slippa kriminalitet och prostitution, säger sjuksköterskan Roland Carlsson, som har hand om behandlingen och öppnar för klienterna som kommer varje dag för att ta emot en tablett.

Men innan missbrukaren godkänns för behandling krävs en omfattande utredning. Bland annat ska missbruket kunna dokumenteras sedan ett år tillbaka, också behandlingen ställer tuffa krav. Heroinet ersätts med andra preparat som minskar abstinensen, men många tvingas medicinera livet ut.

Besparar lidande
Behandlingen har fått kritik för att bara ersätta en drog med en annan, men Peter Stålhandske tycker att vinsten överväger.

– Både lidande och pengar tjänar man.

Kön kommer att betas av, enligt honom.