Sölvesborg

Kommunalrådet ska ut och patrullera gatorna

1:32 min

I helgen så ska Sölvesborgs kommunalråd Heléne Björklund (S) ut på praktik med polisen. Det var för en månad sedan som hon begärde samtal med dem, för att man skulle hitta planer på hur inbrotten i Sölvesborg skulle minska.

– Jag brukar besöka de kommunala verksamheterna regelbundet. Det här är också en verksamhet som berör, många har synpunkter och frågor.

Så på lördag ska hon ut med polisbilen.

– Jag frågade helt enkelt om jag fick vara med en kväll och natt, så på lördag kväll ska det ske. Då ska jag ha ett pass med den insatsen som pågår här, det ska bli väldigt spännade för det har jag aldrig varit med om tidigare.

Stölderna över snittet
Statistik från Brottsförebyggande rådet visade att Sölvesborg under förra året hade nästan dubbelt så många anmälda inbrottsstölder jämfört med resten av landet, i förhållande till antalet invånare.

Det fick henne att begära ett möte med polisledningen, och framför allt var det alla villainbrott som fick henne att reagera. Men polisen tror inte att det är någon organiserad liga som åker runt, utan att det är lokala invånare som i hög grad står för de olika brotten.

Mer synlighet
Framöver har de planerat in så kallade dialogmöten ute i bostadsområdena, där både polisen och kommunen ska prata om vad de gör, och vad man själv som invånare kan göra. Men det var inte den viktigaste åtgärden för Heléne Björklund.

– Det jag i första hand tryckte på var att vi ville ha en ökad synlighet av polisen i Sölvesborg.

Vad fick du för respons på det?

– Självklart är det så att det är inte på de tiderna som vi ser dem som de gör mest nytta. Men jag tror också att det finns ett symboliskt värde av att man finns här även på dagtid och lär känna invånarna i den här staden, säger Heléne Björklund.

Andreas Norinder
andreas.norinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista