Misstro mot bilhandlare

Konkurrensverket tror inte på dom förklaringar som Volvohandlare i södra Sverige lämnat till att man diskuterat vilka priser man skulle ha på sina bilar.

Volvohandlarna stämdes av Konkurrensverket i våras för olagligt prissamarbete och för att ha delat upp marknaden i Skåne och Blekinge mellan sig. För en dryg månad sedan förnekade flera av volvohandlarna i sitt svar på stämningsansökan, att det funnits någon priskartell, men det tror inte Konkurrensverket på.

I den skrivelse som nu Konkurrensverket gjort till tingsrätten sågar man volvohandlarnas förklaringar. Bland annat gjorde handlarnas ombud en prisutredning som skulle bevisa att man inte haft samma priser, men konkurrensverket tycker sig ha hittat flera brister i utredningen.

Handlarna misstänks också för att ha delat upp marknaden i Skåne och Blekinge emellan sig geografiskt. Inte genom att avstå att sälja till någon från ett annat område, men genom att ge lägre rabatter till bilspekulanter från andra geografiska områden än det egna. En av handlarna har presenterat siffror som skulle motsäga det, genom att bevisa att man sålt bilar över hela länet, men inget underlag för siffrorna presenterades.

Totalt är det 7 bilhandlare i Skåne och en i Blekinge som är misstänkta. Företaget Bilia har tidgare öppet erkänt att man deltagit i prissamarbetet. Den advokat som representerar 6 av handlarna har sagt att e-post har skickats ut där man bestämt priser, men att ingen av de sedan följde det.

Konkurrensverket anser sig ha bra bevisning bland annat i form av protokoll från möten där priser bestämts på både nya och begagnade bilar, och då också namn på deltagare från de olika företagen.

Konkurrensverket tycker att en så kalla konkurrensskadeavgift på 157 miljoner kronor ska betalas av handlarna. Skriftväxlingen kan fortsätta än ett tag och det är oklart när ett avgörande kan komma vid Stockholms tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".