Lättare komma hem efter hjärnskakning

Det kommer i framtiden att gå att skicka hem patienter som råkat ut för hjärnskakning direkt efter röntgen utan att de behöver stanna kvar för observation. Det visar en rikstäckande studie där patienter från Blekinge ingått.

– Undersökningen, som har varit mycket omfattande, visar att det går att skicka hem patienten efter en skallröntgen och att det är ett fullgott alternativ till den traditionella vården, säger Hans Winberg, kirurg på Blekingesjukhuset.

Sammanlagt 40 kliniker i landet och totalt 2500 patienter omfattas av den studie som gjorts kring patienter som drabbats av hjärnskakning.

Hälften av de patienter som ingått i studien har fått traditionell vård med övervakning ett dygn på sjukhuset och hälften har efter skallröntgen skickats hem.

Undersökningen, som har pågått i två och ett halvt år och som nu avslutas, visar enligt Hans Winberg tydligt att det går att skicka hem patienten direkt efter röntgen.

– Nu vet vi att båda metoderna är lika funktionsdugliga och det skapar trygghet både för sjukhuspersonal och för patienter.

Varje år drabbas 17000 människor i Sverige av hjärnskakning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".