Blekinge

Fritidsledare går miste om gratis hbt-utbildning

1:32 min

Unga homo- bi- och transpersoner får inte det stöd de behöver i länet när fritidspersonal saknar utbildning om hbt-kunskap och kommunerna inte kan svara på vem som ansvarar för frågan.

Ungdomsstyrelsen har erbjudit landets alla kultur- och fritidsförvaltningar gratis utbildning i så kallade hbt-frågor, frågor som rör homo- och bisexuella samt transpersoner, i mer än ett år.

Senast de skickade ut information var i höstas men trots den röda prislappen nappade ingen kommun i Blekinge.

Upplever att utbildning behövs
Johanna Mayer och Sarah Bengtsson kom båda ut som öppet homosexuella när de var fjorton år. De tror att utbildning av personal som arbetar med ungdomar kan göra skillnad.

– Kanske man kan fördjupa sig i frågorna mer istället för att nämna någonting som de inte kan svara på och så blir det osäker stämning, säger Johanna Mayer.

Hbt-frågor undervärderas
Ulf Härstedt, från RFSL Blekinge tycker kommunerna ser för lätt på ämnet:

– Jobbar man för hbt-frågor, så jobbar man för mänskliga rättigheter och mänskliga rättigheter ska man ha utbildning i.

Kursen, som Ungdomsstyrelsen erbjuder, vänder sig till personal som arbetar med ungdomar på till exempel fritidsgårdar och handlar om hur personalen kan vara stöttande för de ungdomar som går ut öppet med, eller är osäkra på, sin sexualitet.

Känner att de inte räckte till
Catrin Stellte Fridh och hennes Kollega Therese Karlsson arbetar med fritidsverksamhet för ungdomar i Ronneby kommun och de ser ett behov av utbildning i hbt-frågor i sitt jobb.

I april åker de till Stockholm på kurs men de orkade inte vänta på att bli erbjudna en utbildning utan letade upp en på egen hand istället.

– Det ställs frågor och pratas bland våra ungdomar, både bland de som kommit ut som homosexuella och andra. Då känner man att man inte har svar på allting, säger Catrin Stellte Fridh

Ida Mårdhed
ida.mardhed@sr.se

Läs mer om ämnet:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista