Sölvesborg

Blekingefiskare med havsstädning på schemat

1:35 min

Nu tar fiskare i Nogersund itu med skräpet på havets botten. De är en del av det ideella projektet Fishing for Litter, som betyder fiska efter skräp.

– Projektet går ut på att fiskarna tar med sig det skräp som fastnar garnet in till land. Sen tar hamnpersonalen hand om det och inventerar det, säger Ida Winberg, som är projektledare.

Avsiktlig dumpning
Inventeringen är en del av arbetet med att kartlägga hur mycket skräp som finns i Östersjön, vad det består av och var det kommer ifrån. En sak har redan blivit tydlig:

– Mycket av det som vi får upp har med avsikt blivit kastat över bord. Det syns att man har huggit hål i stora oljefat och slängt i ihopknutna plastsäckar, säger Ida Winberg.

En EU-fråga
Skräpfiskeprojektet, Fishing for Litter, drivs av stiftelsen Håll Sverige Rent och Kommunernas internationella miljöorganisation, KIMO Baltic Sea. Men de är inte ensamma om att ha fått upp ögonen för skräpet i havet. EU har skrivit in marint avfall som en punkt i sitt havsmiljödirektiv och vill nu ta reda på mer om skräpläget för att i framtiden sätta stop för nedskräpningen.

Vill ändra attityder
Att avfallet skadar havet råder det enligt Ida Wingren ingen tvekan om.

– Det har konkreta konsekvenser för fisk och fåglar, men även för fiskare. Med projektet vill vi sprida kunskap och väcka opinion, för att på sikt kunna påverka attityder bland alla som färdas på sjön.

Josefin Lundén
josefin.lunden@sr.se