Karlskrona

Vi i femman över för Saltöskolan

1:08 min

Saltöskolans klass fem som tagit sig ända fram till rikskvartsfinal fick igår se sig besegrade. När de mötte Viktoriaskolan från Norrköping blev det en jämn match men det var till sist Östergötland som gick segrande ur tävlingen.

Det är Hannes Wettergren och Matilda Ågren, tillsammans med olika klasskamrater, som i tävling efter tävling besegrat sina motståndare.

För varje gång har frågorna blivit svårare och i skärtorsdagens rikskvartsfinal gick båda lagen bet på frågor som vad teaterbyggnaden Colloseum kallas för - amfiteater medan de lätt kunde svara på frågor som att svenska är ett officiellt språk även i Finland.

Stort tryck
I halvlek stod det 11 - 9 till Viktoriaskolan och inför slutmomentet stegen ledde Viktoriaskolan med 14 - 13 och det var stort tryck på de tävlande.

Saltöskolan valde fyrapoängsnivån medan motståndarna Viktoriaskolan gick ut hårt och tog fempoängsnivån.

Och besvikelsen var stor i Karlskronalaget när de inte kunde komma på svaret.

Tjernobyl
Frågan var i vilken stad en katastrof inträffade den 26 april 1986. Saltöeleverna visste att det handlade om Ukraina men kunde inte komma på vilken stad det frågades efter medan Norrköpingseleverna visste att svaret skulle vara Tjernobyl.

Tävlingen slutade därmed 19-13 till Viktoriaskolan från Norrköping som går vidare till rikssemifinal och för Saltöskolan är tävlingen över.