Blekinge

Besvikelse efter möte om akuten: "Vi fick inte ställa våra frågor"

Många var besvikna efter mötet om Karlshamnsakutens framtid som landstingspolitikerna bjudit in till idag. En av dem var Karlshamnsbon Erica Lagerblad. 

– De tidsbegränsade oss för mycket. Vi fick inte lov att ställa tillräckligt med frågor till Kalle Sandström och de andra landstingsrepresentanterna. Jag tror att de är rädda för våra frågor, säger hon.  

Stängt på natten
I måndags tog en till stora delar enig landstingsstyrelse beslutet att akuten i Karlshamn ska hållas stängd kvällar och nätter från hösten. Två dagar senare, alltså i förmidags, valde politikerna att träffa företagare och allmänhet för att svara på frågor från democh lyssna till deras synpunkter om en nattstängd akut.

- Det är helt fel. Politikerna har valt att lägga mötet alldeles för sent för att våra åsikter ska kunna vägas in, säger Erica Lagerblad.  

Dyster framtid
Politikerna möttes av ett 60-tal företagare och privatpersoner. En av de som lyssnade var Mörrumsbon Anki. Hon var inte optimistisk om Karlshamnssjukhusets framtid.

– Det känns lite som att de vill stänga hela sjukhuset i slutändan. De började med BB och tar en sak i taget. Jag kommer att åka till Kristianstad istället eftersom att det går fortare att få akutvård där, säger hon.

– Svaret ligger i utredningen vi har gjort. Vi måste kunna koncentrera våra resurser där de behövs bäst. Och vi klarar inte bemanningen i Karlshamn på ett patientsäkert sätt, säger Bengt Wittesjö, chef för Blekingesjukhuset.

Bengt Wittesjö säger också att han förstår kritiken från många i publiken att det är fegt att han och de andra landstingsrepresentanterna väljer att träffa allmänheten och företagarna två dagar efter att frågan i praktiken redan avgjorts av landstingets styrelse.

Det slutgiltiga beslutet om Karlshamnsakutens framtid tas i landstingsfullmäktige den 24 april.