Verktyg var inte DO-certifierat

1:15 min

Verktyget som användes vid lönekartläggningen i Sölvesborg, är inte certifierat av DO. Något som personalchefen Jan Garsén hävdade när kartläggningen kritiserades av flera fackförbund.

Lönevågen är namnet på verktyget som användes vid lönekartläggningen i Sölvesborg. Ett verktyg som fick kritik av flera fackförbund. Personalchef Jan Garsén sa då att Lönevågen är certifierad av Diskrimineringsombudsmannen, DO. Något som vid närmare granskning inte visar sig stämma.

DO certifierar aldrig

– DO kvalitetssäkrar aldrig och godkänner aldrig enskilda arbetsvärderingsverktyg, utan granskar utfallet av arbetet från fall till fall, säger Peter Christensen som arbetar på DO.

Varken DO, eller den tidigare myndigheten JämO, har certifierat Lönevågen. Anledningen till att DO inte gör det är för att ett enskilt verktyg hur bra det än är, inte kan garantera att en kartläggning genomförs enligt lagens krav.

Tror på JämO-granskning

Jan Garsén, som är personalchef i Sölvesborg, säger att han fått uppgifterna om certifiering från konsultfirman Talentum HR som tillhandahåller verktyget.

– Det är den informationen vi har fått från Talentum HR. Jag har inga problem med att tro på att JämO har tittat på det. Men certifiering eller stämpel kanske de inte kan ge åt privata företag, så det kan jag inte uttala mig om.

Läs mer om kritiken mot lönekartläggningen här:

Josefin Lundén
josefin.lunden@sr.se