Karlshamn

Elever får för höga betyg

Väggagymnasiet i Karlshamn ger elever för höga betyg. Det slår Skolinspektionen fast efter att ha kontrollrättat nationella prov i engelska.

Merita Ahmeti och Lena Morina går i årskurs tre på samhällsvetenskapsprogrammet och sitter i elevrådet. De blir förvånade över att skolan sätter för höga betyg.

– Det är ju bra om man vill komma in på en bra skola men samtidigt så är det ju orättvist för sådana som faktistk pluggar och verkligen vill ha höga betyg. Men eftersom vi inte har känt av detta själva så är det ju lite svårt att säga. Jag tror inte det är så vanligt. Så jag vet inte hur de har gått utifrån när de gjort den här statistiken. I fall de är för höga eller låga betyg man har fått. För låga tror jag är vanligare än för höga, säger de.

För höga betyg
På Väggagymnasiet i Karlshamn får eleverna för höga betyg. Tillsammans med grundskolan i Rödeby utanför Karlskrona tillhör Vägga de 20 skolor i landet som specialgranskats för att de slarvar med rättning av nationella prov och betygsättning.

Kräver bättring
Skolinspektionen kräver nu bättring. Men Thomas Andersson, ansvarig rektor på Väggagymnasiet, tycker att kritiken är orättvis.

– Man kan fundera lite grann på hur den här kritiken framställs och ibland så kan man faktiskt också ifrågasätta om den är riktigt relevant. Om den verkligen leder till att vi får ett förbättringsarbete.

Vad ingår i ett åtgärdspaket från er sida?

– Mer tid till lärarna att inte bara rätta sina egna prov utan att rätta andras elevers prov. Och sedan är det när vi har vårt kvalitetsarbete att vi gör en mer djuplodande analys av jämförelsen mellan de nationella proven och slutbetygen, säger Thomas Andersson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se