Karlskrona

Kön till kulturskolan halverades

1:32 min

I högst ett år ska barn behöva stå i kö för att få en plats på kulturskolan i Karlskrona. Det är skolans ambition. I höstas fick verksamheten extra pengar från kommunen och redan har man lyckats halvera kön.

Peter O Ekberg är chef på kulturskolan och han menar att det är jätteviktigt att korta kötiden.

– Det är inte rimligt att behöva köa i tre år, säger han och tillägger att det viktigaste är att fånga upp ungdomarna när de vill det och är intresserade.

Extrapengar
Peter O Ekberg har sen han blev chef på kulturskolan för ett och ett halvt år sen jobbat för att fler barn ska få möjlighet att lära sig spela instrument och teater eller dansa och måla.

I höstas fick han löfte om extrapengar under tre år och han har kunnat anställa tre nya lärare och idag är kön nästan halverad.

Många nya elever har kunnat tas in och alla som stod i kö kontaktades för att ta reda om de ville stå kvar i kö, vilket de flesta ville.

Ta emot fler elever
Kulturskolan har möjlighet att ta emot omkring 1 300 elever men Peter O Ekberg hoppas på att i framtiden kunna ta emot många fler och framförallt de som av olika skäl inte söker till kulturskolan.

– Jag skulle gärna se att det var avsevärt fler. Framförallt bland dem som av olika skäl inte söker sig till oss av bland annat socioekonomiska skäl.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se