Ishockey

Ökade krav mot länets ishockeyklubbar

1:23 min

Hårdare regler väntar länets division 1-klubbar i ishockey nästa säsong. Kommande säsong införs en elitlicens för landets samtliga division 1-lag, där flera krav måste uppfylllas för att klubbarna ska bli godkända för spel.

Elitlicensen finns redan i de högre serierna elitserien och allsvenskan, och nu kommer den alltså att införas även på division 1-nivå. Den har fungerat som saneringsverktyg mot klubbar som inte skött sin verksamhet.

– Det är vårt sätt att skapa långsiktighet i föreningarna. Ett färskt exempel på en förening som inte klarade licensen är Tingsryds AIF som degraderades en division, säger Stig Andersson, som haterar tvävlingsfrågor på Svenska Ishockeyförbundet.

56 division 1-klubbar berörs
Om några dagar skickas direktiven ut och därefter påbörjas arbetet att inför elitlicensen på division 1-nivå från och med nästa säsong.

– Jag tror att det kommer att fungera bra även på den här nivån. Det finns en rad division 1-klubbar som rusat iväg och storsatsat utan att ha en långsiktighet och det hoppas vi förebygga nu, säger Stig Andersson.

Tre klubbar i länet berörs
Olofströms IK, Kallinge/Ronneby IF och Mörrum Hockey är de föreningar från länet som nu kommer att möta tuffare krav.

– Vi tittar på organisation, ungdomsverksamhet, ekonomisk situation, matcharena och en rad andra saker, säger Stig Andersson.

Kontrollsystem som styr verksamheten
I elitserien och allsvenskan har klubbarna anpassat verksamheten efter den budget man har och det kommer nu även att gälla division 1-klubbarna.

– Det kommer säkert att ta tid för en del att ställa om, men här i södra Sverige så upplever jag redan nu att de flesta klubbar har ganska bra kontroll över sin verksamhet, säger Stig Andersson.

Elitlicens för landets 56 division 1-klubbar införs nu i höst.