Trafikverket betalar stora skadestånd varje år för djur som blivit överkörda, bland annat av tåg. Foto: Fredrik Persson/ Scanpix.
Blekinge

Dyr nota för överkörda djur

1:26 min

Årligen dödas många djur på järnvägen och Trafikverket tvingas betalar ut stora skadestånd för dödade tamdjur.

2011 hamnade Fastighetsverkets slutnota för dödade tamdjur på drygt 5,2 miljoner. Dödade hundar kostar till exempel Trafikverket en miljon kronor årligen.

Enligt prislista
– Vi har strikt ansvar för järnvägsdriften och enligt järnvägslagen ska vi ersätta skador som drabbar tredje man, säger Ola Nilsson på Trafikverkets presstjänst.

Det spelar ingen roll att djuret redan är försäkrat. Den drabbade djurägaren får ändå ersättning från Trafikverket

– Vi betalar ersättning enligt en prislista, sedan görs ett avdrag för den ersättning som man fått från sitt försäkringsbolag, så vi betalar aldrig dubbelt, säger Ola Nilsson

Stort mörkertal
Förra året betalade Trafikverket ut ersättning för 1 200 dödade renar, 113 hundar, 61 nötkreatur, 17 får, 13 hästar, 2 getter och en raskatt.

Renägarna fick omkring 3 miljoner och hundägarna en miljon kronor. Den här statistiken visar hur många tamdjur som dödats och som man fått ersättning för. Fastighetsverket har ingen statistik som visar hur många djur som totalt dödades 2011, så mörkertalet måste vara ganska stort.

– Vi utgår från att den som drabbats och har ersättningsanspråk hör av sig till oss. Det har man ett egenintresse utav. Det är också på det viset att om man hör av sig till sitt försäkringsbolag så vet försäkringsbolaget mycket väl om våra skyldigheter. Så bolagen brukar tipsa djurägarna om att höra av sig även till oss, säger Ola Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista