Karlskrona

Hälften väljer bort skolmaten

1:39 min

Bara hälften av eleverna på de kommunala gymnasieskolorna i Karlskrona äter skolmaten. Många väljer istället att äta på stan eller att inte äta alls.

När klockan ringer för lunch i gymnasieskolorna är det runt 1 100 hungriga elever som ställer sig i matkön. Nästan lika många hungriga går ut på stan eller äter inte alls.

Mattias Liedholm som är rektor på Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona blev förvånad när han fick se siffrorna.

– Jag vet ju att elever ibland går och äter någon annanstans när man inte gillar maten, men det var en extremt låg siffra. 

Ganska dålig
Bland eleverna är man inte lika förvånade över att så många väljer bort skolmatsalen.

– Själv händer det ganska ofta att jag äter ute, säger Julia Citarra.

– Det är faktiskt inte så jättegod mat här, standarden är ganska dålig, säger Robin Matsson.

Rektor Mattias Liedholm pekar på en rad problem med att så många elever inte äter på skolan. Äter man inte alls får man svårt att klara av skoldagen och väljer man att äta ute är rektorn orolig över att det handlar om onyttig mat som på sikt bidrar till en sämre hälsa.

Förlorar pengar
Att 1 000 elever inte äter kostar också pengar, men kanske inte på det sätt man tror. Det är faktiskt så att gymnasieskolorna spar stora pengar på att eleverna väljer bort matsalen, istället är det en annan del av kommunen som blir den stora förloraren, förklarar Mattias Liedholm:

– Vi betalar bara för de portionerna som eleverna äter. För de som inte äter betalar vi inga pengar och då är det faktiskt Serviceförvaltningen som levererar maten som är förloraren.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se