Karlskrona

"Det är ju roligare att köra runt i en ren bil"

Våren är ju som bekant full av mer eller mindre lustfyllda arbetsuppgifter. Trädgården ska göras i ordning, underhåll på huset kan vara nödvändigt, båten ska rustas inför ännu en härlig säsong. Men du glömmer väl inte bilen? Är du osäker på hur du bäst ger din ögonsten den rätta glansen, så har vi samlat proffsens tips här.

Ola Svensson har drivit bilvårdsfirma i Vedeby utanför Karlskrona i 18 år, och han brinner för det här med att sköta om sitt fordon.

– Att lämna bilen till en firma för att rengöra den både ut- och invändigt blir alltmer populärt, men det går också fint att göra det själv bara man gör det på rätt sätt, säger Ola och tillägger också att förutom att värdet på en välhållen bil så klart blir högre, så är det ju också roligare att köra runt i en ren bil än en smutsig.

Men vad är då rätt sätt? Här får du Olas tips för att förvandla bilen från vintergrå till vårfin:

  1. Avfetta bilen för att få bort all smuts, salt & sot som bitit sig fast. Använd ett petroleumbaserat medel på nedre delen av bilen och ett alkaliskt medel för resten av bilen.
  2. Använd en högtryckstvätt för att spola rent hela bilen, inklusive alla skrymslen och vrår.
  3. Använd en svamp för att rengöra bilen, ett bilschampoo eller till och med diskmedel fungerar bra.
  4. Skölj av bilen noga, men den här gången med vanlig slang istället för högtryck.
  5. Torka av bilen noga. Använd gärna en gummiskrapa och därefter bitar av ett badlakan, sämskskinn ska man helst undvika eftersom de är svåra att hålla helt rena och därför kan skada lacken.
  6. Vaxa bilen, då kommer den att vara mycket lättare att hålla ren hela året sedan. Vill man lyxa till det så kan man också lämna in bilen för att göra en lackkonservering som håller längre.