Karlskrona

"Vi behöver mer tid"

Besvikelsen är stor när alla sjätteklassare i Karlskrona flyttas upp på högstadiet efter sommarlovet. Många trodde att eleverna skulle få gå kvar på mellanstadiet till hösten, och upprörda föräldrar har hört av sig till kommunen. Men Bertil Karlsson, som är rektor på Rosenfeldt- och Saltöskolan, berättar varför man inte hinner göra förändringen till hösten.

– Det har blivit ett sent beslut att vi ska då ta emot sexor igen på våra F-5-skolor. Vi behöver mer tid för att organisera det på ett bra sätt med lokaler, personal med mera för att göra det så bra som möjligt för de här ungdomarna, säger Bertil Karlsson, som är rektor på Rosenfeldt- och Saltöskolan.

Bred uppgörelse
Det är bara några veckor sen paketet med en bred uppgörelse om skolan i Karlskrona fick föräldrar och elever att dra en suck av lättnad när femmorna skulle få gå kvar på sina gamla skolor och slippa flyttas upp på högstadiet redan i sexan.

Politikerna lovade att förändringen skulle genomföras senast skolstarten 2013, men de flesta föräldrar tolkade det som att dagens femmor skulle slippa högstadiet redan nu till hösten.

"En besvikelse"
En av dem är Helen Jonasson som är mamma till Tova i femman på Saltöskolan.

– Det känns ju som en besvikelse när beslutet har kommit och man även har valt att göra den här organisationen F-6. För att det har inte som vanligt varit öppet hus, information och besök på högstadiet, säger Helen Jonasson.

Pusselbitar saknas
Men anledningen till att beslutet om att låta sexorna vara kvar på sina gamla skolor inte genomförs förrän hösten 2013, är att flera viktiga pusselbitar saknas, säger Bertil Karlsson.

En är att det ska undersökas om dagis och förskola kan få plats på Saltöskolan och Rosenfeldt inne i stan där det är stort tryck på platser, en annan är att det pågår en utredning om hur särskolan ska bedrivas, och det här behöver vara klart, säger Bertil Karlsson.

– Jag tycker det är bra att vi väntar nu när det kom så sent beslut. Vi rektorer måste få en chans att kunna planera på ett bra sätt och ge bra förutsättning till våra lärare att kunna bedriva en bra undervisning.

Carina Melin
carina.melin@sr.se