Karlskrona

"Är jag kissnödig så kissar jag, är jag röksugen så röker jag!"

Att idrott- och fritidsnämnden i Karlskrona vill att kommunen inför rökfri arbetstid för alla kommunens verksamheter från första januari nästa år rör upp känslor bland kommunens rökande anställda.

Rökförbudet innebär att anställda under betalda raster inte får röka, däremot får den som vill ta sig ett bloss under lunchen, eftersom den är obetald.

Detta är genomfört i 153 kommuner i landet.

– Men det blir inget straff för dem som bryter mot det, hellre en positiv morot, säger Björn Gustavsson (MP) som är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden men även ordförande i kommunens Folkhälsorådet som kom med idén från början.

De som vill sluta röka ska kunna få kostnadsfri hjälp och om möjligt också få gå på rökavvänjning under arbetstid. Förslaget beräknas kosta över 1,1 miljoner kronor.

Men bland de anställda som är rökare tas detta inte väl emot.

– Det är helt galet. Jag är inte farlig eller skadlig för någon om jag går ut och röker, säger köksbiträdet Annlizette Karlsson.

Alisette menar att hon och många andra valt att röka och inte vill sluta.

– Är jag kissnödig så gör jag och kissar, är jag röksugen så går jag och röker! Annars blir jag arg och lättirriterad och det vill jag inte vara på jobbet! avslutar Annlizette Karlsson.

Jenny Lindeborg
niotillett@sr.se

Fråga