1 av 2
Lakritsrot och mer förädlade lakritsprodukter. Foto Helena Gustafsson/Sveriges Radio Blekinge.
2 av 2
Kocken Jacob Wismar tycker det är spännade med lakrits i maten. Foto: Frida Wismar.
Karlskrona

Hasslö - lakritsens Eldorado

4:20 min

I dag på internationella lakritsdagen så berättade P4 Blekinges trädgårdsexpert Andris Jurjaks att den sandjorden i Blekinges skärgård lämpar sig utmärkt för lakritsodling.  

– På Hasslö har de perfekta förhållanden för lakritsrot, säger han.

Lakritsplantan är en söt planta som blir ungefär en meter hög, den har en blå blomma och ett fint bladverk. Men det är under jord om det goda sitter. Rötterna kan bli flera meter långa och kan skördas i omgångar. Men det är inget som Andris säljer speciellt mycket av.

– Ungefär 20 plantor om året, säger han.

Lakrits i alla former är på väg att bli nästa stora godistrend. Och det är inte bara söt- och saltlakrits utan nu kommer också rålakrits och handgjord lyxlakrits från Italien. Räkna med att du får betala runt 60 kronor för en ask på 40 gram rålakrits.

Den 21-22 april är det stor lakritsfestival i Stockholm, där bland andra kocken Jacob Wismar kommer att laga trerättersmeny med lakrits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista