Blekinge

Forskare vill testa utplantering av visenter

1:37 min

Försök med återutplantering av visenter, det vill vilt- och fiskforskaren Carl-Gustaf Thulin, på SLU, ha i Sverige. Det bisonoxe-liknande djuret finns i dag att beskåda i hägn i Eriksbergs naturreservat utanför Karlshamn.

Visenten har tidigare, om än för länge sedan, levt fritt i naturen i södra Sverige, och Carl-Gustaf Thulin menar att en återutplantering av djuret skulle kunna vara positivt för den biologiska mångfalden.

– En naturtyp som är viktig för den biologiska mångfalden i Sverige är det öppna landskapet och det betade landskapet. Och det är ett landskap som håller på att utarmas på många håll och försvinner. Tamdjur har varit viktiga för det landskapet och de håller också på och försvinner från många delar, säger Thulin.

Kan hålla landskapet öppet
Han menar att visenter, som är gräsätande djur, skulle kunna hjälpa till med att hålla landskapet öppet.

- Tanken är att visenten kanske skulle kunna fungera som en ersättare för exempelvis betande kor, i någon mån, förklarar Carl-Gustaf Thulin.

Har haft visenter i 30 år
Utanför Karlshamn i Eriksbergs 900 hektar stora vilthägn, finns omkring 40 visenter. Enligt Eriksbergs VD Per-Arne Olsson, har de haft visenter där sen 1978.

Vi i beger oss ut i reservatet tills vi plötsligt står med visenter både framför och bakom oss, bara ett stenkast bort. En ko och en kalv står tillsammans och Per-Arne Olsson förklarar vad som händer.

– Du ser, nu dricker den mjölk där, den diar. Och det är väl enda gången vi hör djuren, när de äldre hondjuren kallar på sina kalvar och försöker hålla samman flocken, säger han.

Vad tänker du om tanken på att göra fösök med att plantera ut visenter i Blekinge eller i Sverige i stort?
– Tanken är väldigt lockande eftersom den har tillhört den svenska faunan tidigare, för tusen-elva hundra år sedan ungefär. Men det finns mycket i vårt samhälle i dag som man måste ta hänsyn till och verkligen undersöka och lära sig mer om, betonar Per-Arne Olsson.

Kan bidra med djur
Om ett försök med att plantera ut visenter i Sverige skulle bli av, så verkar det som att Eriksberg också skulle kunna bidra med djur.

– Naturligtvis, skulle det komma dithän, så är ju Eriksberg intresserade av att få sätta ut visenter, vilket vi allaredan gjort i Tyskland bland annat, berättar Per-Arne Olsson.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se