Karlskrona

Satsar på att locka föräldrar och barn

1:38 min

Det är små barn och deras föräldrar som hamnar i fokus i den nya kampanjen Fantisera dig rik som biblioteken i sydost drar igång på måndag.

I Karlskrona blir det under maj månad nyheter som Sång och saga på turné och en bokcirkel för föräldrar där bebisar gärna får följa med.

– För att locka till oss alla dem som inte kommer hit, helt enkelt. Föräldrar och barn som inte vet vad biblioteket har att erbjuda, som inte kommer hit så ofta som vi tycker att de borde. Biblioteken är en skattkista och det mesta är gratis. Vi har hur mycket som helst att erbjuda, säger Sara Liljegren, bibliotekarie i Karlskrona.

Delar ut presentpåsar
Ett sätt att försöka locka nya besökare är att bibliotekspersonal kommer att vara ute och dela ut presentpåsar som bland annat innehåller information om vad man kan se och göra.

På programmet i Karlskrona finns Bockarna Bruse som sagoteater och då är det bibliotekarierna själva som spelar rollerna, något Sara Liljegren ser fram emot.

– Det ska bli jättekul. Jag var med och spelade teater förra året och det ger väldigt mycket tycker jag.

Satsar under maj
Kampanjen riktar sig främst till barn som är två till fem år. Oliver Persson från Huddinge är en av bibliotekets besökare. Han är fem år och gillar att titta i böcker.

– Alla är mina favoritböcker, säger Oliver.

Han tycker att det verkar roligt att med sagoteater, men är lite tveksam till om han själv skulle vilja gå och titta.

– Jag vet inte, säger Oliver Persson.

Att biblioteken i Karlskrona satsar på aktiviteter under maj månad är ingen slump, utan beror på att det är årets kanske lugnaste månad.

– På sommaren då är det inte lugnt för då kommer alla turisterna in, så maj är kanske en pausmånad på något sätt. Det vill vi ju utnyttja för vi har ju krafter kvar att ge, säger Sara Liljegren.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sr.se