1 av 3
Båtar med segel av Maja Smitt. En av många tavlor som kunde beskådas under konstrundan i helgen. Foto: Henrik Olsson, SR Blekinge
2 av 3
Maja Smitt med en av sina tavlor. Foto: Henrik Olsson/SR.
3 av 3
Jan Olof Tynnerstål tog cykeln till konstrundan. Foto:Henrik Olsson, SR Blekinge
Ronneby

Får och segelbåtar lockade konstintresserade

1:28 min

Hur får man landsbygden att blomma och utvecklas? I helgen öppnade konstnärer, konsthantverkare och landsbygdsföretag sina verkstäder, butiker och ateljeer i Ronneby. Tanken bakom konst- och hantverksrundan är att öka intresset för landsbygden.

– Vi har många goda hantverkare och konstnärer här i bygden. Det är roligt att åka runt och titta och prata med folk, säger Jan-Olof Tynnerståhl från Bökenäs, som kommit för att titta på lokal konst.

Blekinge Pärlor som är ett nätverk för konstnärer och småföretagare på landsbygden i Ronneby kommun arrangerade konstrundan.

Synliggöra värdet
Ture Andersson är en av de drivande krafterna i nätverket bakom konstrundan.

– Det viktigaste är att synliggöra värdet som finns på landsbygden. Aktörerna är ofta blygsamma. Här blir de synliggjorda. En annan förhoppning är givetvis att folk som kommer hit och ser hur fint här är kan bli intresserade av att flytta hit, säger han. 

Får
Konstnären Maja Smitt på Torkö stod och målade och berättade samtidigt.  
- Jag målar får, det är ett favoritmotiv. Jag målar med palettkniv och lägger fram konturerna i tavlan, förklarar hon.

- Konstrundan är ett roligt tillfälle att visa upp vad man gjort den senaste tiden som konstnär, säger hon.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista