Risgrynsgröt med kanel och mjölk är en klassiker, men det finns många andra sätt att smaksätta gröten . Foto:Scanpix

Gröt med nya smaker är på modet

Gröten är på väg tillbaka, men nu handlar det om nya ingredienser och smaksättningar. Pia Redin vann Nordiska Grötmästerskapen för två år sedan och driver landets första grötcafé här i Blekinge.

Anis, fänkål, kummin, rökt salt och sherry är en av smaksättningarna som Pia Redin har tagit fram. Just annorlunda smaker kan vara en av förklaringarna till varför gröten har fått ett uppsving.

--Kanske finns svaret i att man gör de här skumma sakerna och sätter nya smaker, säger Pia Redin

Att det är naturliga ingredienser och smaksättningar är en annan del av förklaringen menar hon.

Nyligen var Pia i London och passade då på att prova en mjölkkokt havregrynsgröt med carameltäcke som serverades på en frukostrestaurang.

– Det låter konstigt, men det var rätt gott, säger Pia Redin

Ny tävlingsgröt
Själv har Pia Redin experimenterat med att göra olika sorters gröt i fyra år. Vinnargröten i de Nordiska mästerskapen är gjord bland annat på havregryn och skrädmjöl och smaksatt med kardemumma.

För tillfället laddar Pia Redin inför årets NM och VM och håller på att ta fram en ny tävlingsgröt. Det lutar åt en variant som är gjord på havremjöl och rostade mannagryn. Smaken påminner lite om rostat bröd.

– Manngryn är vete från början och när dom blir rostade så måste det bli lite som en rostad toast, säger Pia Redin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".