1 av 3
Denna välkända vy över Brändaholm har blivit en symbol för det idylliska Sverige. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 3
På Brändaholm hittar man många välskötta röda stugor med vita knutar. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 3
Anders Abrahamsson har pratat med många stugägare i filmen. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Sommaridyllen Brändaholm förevigad på film

Kolonistugeområdet Brändaholm i Karlskrona är en symbol för den svenska sommaridyllen. Så mycket att den förtjänar en film, tycker filmaren Anders Abrahamsson.

Anders hittade vykort med Brändaholm som motiv i Gamla stan i Stockholm och på många andra ställen runtom i landet. Men på inget av korten stod det att de vackra röda stugorna med vita knutar faktiskt står i Karlskrona.

– Bilden har blivit en ikon för Sverige. Det är ju en väldigt representativ bit av landet som skulle kunna ligga lite överallt, säger Anders Abrahamsson.

Han blev nyfiken på vad det är för människor som äger stugorna på Brändaholm och började fundera på att göra en film om området. Och de boende visade sig vara allt annat än förtegna trädgårdsfantaster:

– Alla människor här är väldigt vänliga och trevliga. Jag blev väldigt väl mottagen när jag ville komma in och filma, säger Anders.

Totalt har han intervjuat runt 20 stugägare i den 40 minuter långa filmen som premiärvisas på Blekinge museum nästa onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".