1 av 2
Sedan fängelset lades ned i Karlskrona är fastigheten till salu. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 2
Elever kan komma att flytta in i det gamla fängelset. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Karlskrona

Fängelset kan bli nytt hem för elever

Nu finns det nya planer för gamla fängelset i Karlskrona. Fångcellerna kan komma att bli hem för gymnasieelever. En kinesisk stiftelse vill starta ett internat med en internationell Ib-utbildning.

Rådgivare i Sverige är Niclas Adler och han har skickat en ansökan till Skolinspektionen.

– Jag tror utbildning mår väldigt bra av att ju mer man internationaliserar den desto bättre blir det. Det är klart att det finns utmaningar när man gör det men hanterar man det på ett klokt sätt så är det en enorm tillgång i den pedagogiska miljön att kunna ha många internationella perspektiv som man hela tiden kan bryta och blanda i klassrummet, säger Niclas Adler.

Använda gamla fängelset
Nu vill den kinesiska stiftelsen Chinese International Education Association registrera ett svenskt företag, starta en Ib-utbildning och använda det gamla fängelset här i Karlskrona som internat. 2013 räknar skolan med 30 elever från Sverige och Kina.

Sitftelsen planerar att skjuta till 700 000 kronor. Resten av pengarna till utbildningen ska komma från kommunala bidrag och elevernas terminsavgifter. I ansökan till Skolinspektionen finns inte specificerat vad det kostar att bygga om det gamla fängelset eller exakt vad den kinesiska friskolan ska betala för lokalerna.

Dagens IB-program nedlagt
Karlskronas utbildningschef Göran Palmer framhåller att den nuvarande Ib-utbildningen på Ehrensvärdska gymnasiet är nedlagd på grund av svalt intresse.

– Det finns ett upplägg kring en Ib-utbildning, den har vi avvecklat i vår kommun därför att det fanns ett bristande söktryck och vi har i stället hänvisat de eleverna till Ib-utbildningar inom samverkansområdet och det finns på närmaste håll i Växjö.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".